Πρόληψη παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας
Η πρόληψη της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας πρέπει να ξεκινήσει νωρίς, ήδη από την εγκυμοσύνη, με την αποφυγή υπερβολικής πρόσληψης βάρους από την έγκυο. Επίσης οι πρώτοι μήνες ζωής είναι κρίσιμοι για την πρόληψη εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας με την αποφυγή ταχείας αύξησης βάρους του μικρού βρέφους μέσω της διατήρησης του μητρικού θηλασμού τουλάχιστον ως την ηλικία των 6 μηνών (14). Επίσης είναι σημαντικές οι αρχές υγιεινής διατροφής από όλη την οικογένεια, η τακτική άσκηση (τουλάχιστον 30 λεπτά/ημέρα), ο περιορισμός τηλεθέασης και χρήσης Internet (max 2 ώρες/ημέρα) και η σχολική εκπαίδευση για σωστή διατροφή (14).
Αντιμετώπιση παχυσαρκίας στην παιδική και εφηβική ηλικία
Η αντιμετώπιση της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας βασίζεται στην ελάττωση κατά 20-30% των ημερησίων αναγκών σε θερμίδες και στην απώλεια ως 10% του σωματικού βάρους σε 6 μήνες. Η βάση της δια- τροφής πρέπει να είναι η μεσογειακή διατροφή. Σημαντική επίσης είναι η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα σχολικά κυλικεία. Η απώλεια βάρους πρέπει να συνδυάζεται με σωματική άσκηση που θα περιλαμβάνει, εκτός από τα μαθήματα φυσικής αγωγής (2 φορές/εβδομάδα), επιπλέον και 2-3 συνεδρίες οργανωμένης έντονης άσκησης/εβδομάδα (14).
Συμπεράσματα
Η παιδική παχυσαρκία συνεχίζεται σε μεγάλο ποσοστό στην ενήλικη ζωή. Από τις συννοσηρότητες της παχυσαρκίας παρατηρούνται πρώιμες εκδηλώσεις αθηρωμάτωσης, υπερτροφίας αριστερής κοιλίας, υπνικές άπνοιες και λιπώδης διήθηση ήπατος ήδη στην παιδική και εφηβική ηλικία. Τα παχύσαρκα παιδιά και έφηβοι βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για ΚΑΝ, ΣΔ2 και καρκίνο ως ενήλικες. Η πιθανότητα καρκίνου καθώς και γενικά η νοσηρότητα και η θνητότητα από όλα τα αίτια αυξάνονται ανάλογα με τη σοβαρότητα της παχυσαρκίας και την παρουσία σπλαχνικού λίπους και είναι μεγαλύτερη για τις γυναίκες, ενώ αυξημένη θνητότητα έχουν και οι ολιγοβαρείς. Πιθανολογείται ότι οι παχύσαρκοι παρουσιάζουν μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης κατά 2-8 έτη. Υπογραμμίζεται ο ρόλος της πρόληψης και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας και συνιστάται υγιεινή διατροφή για όλη την οικογένεια και καθημερινή άσκηση, ώστε τα σημερινά παιδιά και έφηβοι να έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης από τους γονείς τους.
Κ. Καραβανάκη-Καρανάσιου, Παιδίατρος-Διαβητολόγος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Β’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»
(14) D.Herouvi, E.Karanasios, K.Karavanaki. Cardiovascular disease in childhood: the role of obesity. European Journal of Pediatrics 2013; 172(6):721-32.
Πηγή: eiep.gr