Skip to content

Διατροφικά μυστικά για υγιή και δραστήρια παιδιά

Καθώς το καλοκαίρι αργεί να τελειώσει και σε συνδυασμό με το ξεκίνημα του σχολείου, είναι απαραίτητο να προσαρμόσουμε τη διατροφή των μικρών μας πρωταγωνιστών, για να διαφυλάξουμε την υγεία τους. Ο γενικός κανόνας είναι να καταναλώνει το παιδί 3 βασικά γεύματα: πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό, ενώ δεν πρέπει να παραλείπονται και τα υγιεινά σνακ.

Τα ενδιάμεσα σνακ που είναι απαραίτητα πρέπει να είναι ελαφριά, θρεπτικά και μικρά. Τα παιδιά δεν πρέπει να καταναλώνουν βαριά, τηγανητά φαγητά εν μέσω ζέστης, καθώς εντείνουν τη δυσφορία.

Το καλοκαίρι ειδικά, με την πληθώρα λαχανικών, φρούτων και ψαριών που έχουμε στην Ελλάδα, είναι η ιδανική εποχή για να μυήσουμε τα παιδιά μας στις αρχές της σωστής διατροφής.

Μικρά, ελαφριά γεύματα και ενυδάτωση
  • Σωστή ενυδάτωση! Υπενθυμίζουμε συχνά στο παιδί να πίνει νερό, ιδιαίτερα τις ώρες με έντονη φυσική δραστηριότητα (παιχνίδι, κολύμπι, αθλήματα), προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος αφυδάτωσης.
  • Τις μέρες που ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο, ίσως η όρεξη του παιδιού μας μειωθεί. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε, απλώς ενισχύουμε τα σνακ ενδιάμεσα στα γεύματα με δροσιστικούς χυμούς, smoothies με γάλα και φρούτα, παγωμένο γιαούρτι με φρούτα κ.ά.
  • Εκμεταλλευόμαστε την περίοδο των διακοπών για να προτρέψουμε το παιδί να δοκιμάσει καινούργια τρόφιμα. Το φαγητό εκτός σπιτιού μαζί με φίλους ίσως το κάνει να δει με άλλο μάτι τη… μισητή ντομάτα!
  • Αποφεύγουμε την κατανάλωση ευαλλοίωτων τροφίμων εκτός σπιτιού, όπως τοστ με ζαμπόν, γαλακτοκομικά προϊόντα κ.ά. Επίσης, λόγω του ότι τα περισσότερα καλοκαιρινά φρούτα τα τρώμε με τη φλούδα, θα πρέπει να τα πλένουμε καλά για να αποβάλλονται τοξικές ουσίες (εντομοκτόνα) αλλά και μικροοργανισμοί που μπορεί να προκαλέσουν εντερικές λοιμώξεις.
  • Η διακοπή του σχολείου το καλοκαίρι, οι διακοπές με τη γιαγιά και τον παππού ή η κατασκήνωση συχνά αλλάζουν προς το χειρότερο τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού, που με τόσο κόπο προσπαθήσαμε να χτίσουμε τον χειμώνα. Το πρόγραμμα σαφώς θα διαφοροποιηθεί, είναι σημαντικό όμως να εξακολουθεί να υπάρχει, έστω κι αν είναι πιο χαλαρό και καλοκαιρινό. Πλήρες πρωινό, συχνά σνακ, καθημερινά φρούτα και λαχανικά.
  • Κάνουμε “συμφωνίες” με το παιδί σχετικά με την κατανάλωση γλυκών ή παγωτών και παράλληλα φροντίζουμε να υπάρχουν άλλες εξίσου λαχταριστές επιλογές. Για παράδειγμα, φτιάχνουμε μαζί σπιτικές γρανίτες ή σπιτικό παγωτό με φρούτα.
  • Τηρούμε αυστηρά τους κανόνες που αφορούν στο φαγητό και στο χρόνο που πρέπει να περάσει προκειμένου να αφήσουμε το παιδί να κολυμπήσει. Το πόση ώρα μετά το γεύμα θα βουτήξουμε εξαρτάται από αυτό που φάγαμε, τηρώντας τον γενικό κανόνα ότι αφήνουμε να περάσουν τουλάχιστον 1-2 ώρες έπειτα από ένα ελαφρύ γεύμα και περισσότερες ώρες εάν έχουμε καταναλώσει ένα μεγάλο και “βαρύ” γεύμα.
Πηγαίνουμε στην παραλία εφοδιασμένοι

Το κολύμπι ανοίγει την όρεξη! Γεμίζουμε το ψυγειάκι μας μεκαι γευ:

  1. Φρούτα: Μπορούμε να πάρουμε μαζί μας φρούτα, είτε πλυμένα και ολόκληρα σε ειδικό σακουλάκι αποθήκευσης τροφίμων (ροδάκινα, μπανάνες, κεράσια, βερίκοκα κ.ά.) είτε κομμένα, μέσα σε ένα τάπερ (πεπόνι ή καρπούζι).
  2. Λαχανικά: Καλές επιλογές είναι καρότα ή αγγούρια κομμένα σε στικς, ντοματίνια ή ντομάτες
  3. Σπιτική πίτα, όπως τυρόπιτα ή κολοκυθόπιτα
  4. Σάντουιτς με λαχανικά και τυρί
  5. Μπάρες δημητριακών (ακόμη καλύτερα αν είναι σπιτικές)
  6. Ανάλατους ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα
  7. Σαντουιτσάκια με τυρί και λαχανικά

Πηγή: ert.gr

Σχετικά Άρθρα