Λεοντίου Κωνσταντίνος
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος
επιστημονικός συνεργάτης της Taste and Diet
Το αβοκάντο αποτελεί τον καρπό που παίρνουμε από το ομώνυμο δέντρο, το οποίο απαντάται και ως βουτυρόδεντρο. Εικάζεται ότι το ανακάλυψαν ιθαγενείς τροπικών περιοχών και από την Κεντρική, την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική ήρθε μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο στις χώρες της Ιβηρικής μετά από την διάδοσή του σε Αυστραλία, Νότια Αφρική και Ισραήλ και μετά και στην χώρα μας. Στην χώρα μας καλλιεργείται στην Κρήτη, κάτι που άρχισε μόλις τα τελευταία χρόνια. Ο χαρακτηριστικός του καρπός (μοιάζει με μεγάλο σκουροπράσινο αχλάδι) δεν καταναλώνεται με την συγκομιδή του αλλά άμα την ωρίμανσή του και έχει χαρακτηριστική βουτυρώδη, πικρή γεύση.
Η διατροφική του αξία, απλά τεράστια! Πλούσιο σε φυτική ίνα, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη C, νιασίνη, παντοθενικό οξύ, φολικό οξύ, βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε και βιταμίνη Κ. Ακόμα, περιέχει σημαντικές ποσότητες κορεσμένων (20%), μονοακόρεστων (60%) και πολυακόρεστων (20%) λιπαρών οξέων (περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα καθώς και τα ω3 ω6 λιπαρά οξέα) ενώ δεν έχει καθόλου χοληστερόλη. Περιέχει επίσης μεγάλες ποσότητες α και β καροτένιου, β κρυπτοξανθίνης, λουτεΐνης και ζεαξανθίνης. Ως προς την θερμιδική του αξία 100 γρ. αποδίδουν γύρω στις 200 Kcal. Το περίεργο με το αβοκάντο είναι ότι ενώ θεωρείται φρούτο διατροφικά αντιμετωπίζεται ως λιπαρή ουσία λόγω της ιδιαίτερης σύστασής του.
Το αβοκάντο ουσιαστικά αποτελεί ένα μεγάλο διατροφικό θησαυρό ικανό να χρησιμοποιηθεί τόσο σε περιόδους νηστείας και μη (ως πρόσθετο σε διάφορες σαλάτες για να «αυξήσει» την θρεπτική τους αξία) όσο και αυστηρής χορτοφαγίας (όπου η θρεπτική του σύσταση βοηθά στο να «κερδίσουμε» σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και βιταμίνη Α που την βρίσκουμε σε ζωικά προϊόντα κυρίως).
Αξίζει να μάθουμε ότι το αβοκάντο περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη από το αγελαδινό γάλα η οποία μάλιστα αξιοποιείται τόσο από τον ανθρώπινο οργανισμό ώστε να υπερτερεί έναντι άλλων «κλασσικών» πηγών πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας (πχ μοσχαρίσια μπριζόλα). Περιέχοντας μεγάλες ποσότητες λιπών αποτελεί το τέλειο υπόστρωμα απορρόφησης λιποδιαλυτών βιταμινών (μαζί με το ελαιόλαδο) αλλά και των αντιοξειδωτικών ουσιών άλλων τροφίμων (πχ λαχανικά). Η μεγάλη του περιεκτικότητα σε κάλιο και η πολύ μικρή αντίστοιχα σε νάτριο κάνει το αβοκάντο ένα από τα αγαπημένα snack των υπερτασικών.
Ο πολύτιμος αυτός καρπός προσφέρει μείωση της ολικής χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και των καρδιαγγειακών γενικά παθήσεων. Βοηθά στην βελτίωση της όρασης, του ανοσοποιητικού και του νευρικού μας συστήματος ενώ βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Λόγω της ιδιαίτερης γεύσης που έχει δεν μπορεί να καταναλωθεί εύκολα από μόνο του. Αποτελεί όμως άριστο συστατικό σαλατών (σε πράσινες και άλλες σαλάτες) και φρουτοσαλατών. Το πιο χαρακτηριστικό πιάτο που χρησιμοποιεί ως βάση το αβοκάντο είναι το γουακαμόλε (παραδοσιακή μεξικάνικη συνταγή) το οποίο γίνεται μαζί με τσίλι, κόλιανδρο, σκόρδο, λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.
Εκτός της κουζίνας το αβοκάντο έχει μεγάλη χρήση και στην κοσμετική. Χρησιμοποιείται συχνά σε μάσκα προσώπου, μάσκα μαλλιών, μάσκα χεριών και σε peeling.
Μιλάμε λοιπόν για έναν ιδιαίτερα προικισμένο καρπό της φύσης. Για ένα «λιπαρό φρούτο» το οποίο μπορεί να καταναλωθεί και από μόνο του δίνοντάς μας σχεδόν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας για τις καθημερινές του ανάγκες. Η χρήση του πλέον αρκετά διαδομένη ενώ κατά την κατανάλωσή του πρέπει να δοκιμάζουμε μόνο τους ώριμους καρπούς.