Skip to content

9+1 τροφές που θα “ξυπνήσουν” το μεταβολισμό σας

Με τον όρο «μεταβολισμός» αναφερόμαστε στο σύνολο των χημικών αντιδράσεων που γίνονται στον οργανισμό μας για τη διατήρηση της ζωής. Υπάρχουν ορισμένες τροφές που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να γίνει η πέψη τους με αποτέλεσμα να «καίει» περισσότερες θερμίδες το σώμα μας για να φέρει εις πέρας τη διαδικασία της πέψης. Είναι λογικό ότι αν αυξήσουμε την κατανάλωση τέτοιων τροφών, αυξάνουμε το μεταβολισμό μας και κατ’ επέκταση να διευκολύνουμε την απώλεια βάρους.

Πολύ σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού παίζει η τακτική σωμάτια άσκηση, τα μικρά και συχνά γεύματα αλλά και ο επαρκής ύπνος. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μαζί μπορούν να μας εξασφαλίσουν ένα ενεργό και αποτελεσματικό μεταβολισμό.

Οι 9+1 τροφές λοιπόν που επιταχύνουν το μεταβολισμό μας με τη μέθοδο που αναφέρθηκε παραπάνω, γιατί χρειάζονται περισσότερες καύσεις από τον οργανισμό για να γίνει η πέψη τους, είναι:

1. Το νερό. Η επαρκής ποσότητα νερού είναι απαραίτητη καθώς όλες οι χημικές αντιδράσεις που γίνονται στον οργανισμό μας χρειάζονται νερό. Επίσης, το νερό είναι απαραίτητο για την αποτοξίνωση του οργανισμού μας από βλαβερές ουσίες που μπορεί να έχουν συγκεντρωθεί και να εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία της μεταβολικής διαδικασίας.

2. Ο καφές. Διεγείρει το κεντρικό νευρικό μας σύστημα και γενικά τονώνει το μυαλό, το σώμα αλλά και το μεταβολισμό μας. Καλό είναι να μην πίνουμε πάνω από 2-3 φλιτζάνια την ημέρα για να αποφύγουμε τις τυχόν αρνητικές επιδράσεις που έχει η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης. Η κατανάλωση του σε λογικές ποσότητες έχει πολλά να προσφέρει στον οργανισμό μας.

3. Το πράσινο τσάι. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι περιέχει διάφορα θερμογενετικά συστατικά. Οι κατεχίνες, οι πολυφαινόλες και η καφεΐνη που βρίσκονται στο πράσινο τσάι έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν το μεταβολισμό μας αλλά και την οξείδωση του συσσωρευμένου λίπους. Τα συστατικά αυτά να είναι υπεύθυνα για την επίδραση που έχει το πράσινο τσάι στην απώλεια σωματικού βάρους.

4. Η γαλοπούλα. Η «καθαρή» από λίπος πρωτεΐνη προκαλεί τη μεγαλύτερη θερμογένεση, δηλαδή ο οργανισμός μας «καίει» περισσότερες θερμίδες για να τις αφομοιώσει και χρειάζεται περισσότερο χρόνο για τη πέψη ενός πρωτεϊνικού γεύματος σε σχέση με τους υδατάνθρακες και το λίπος. Η γαλοπούλα, επειδή έχει ελάχιστο λίπος και αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεΐνης, «ξυπνά» το μεταβολισμό μας μετά την κατανάλωσή της. Άλλες πηγές άπαχης πρωτεΐνης αποτελούν το κοτόπουλο φιλέτο και τα ασπράδια αυγού, δύο συστατικά βασικά στη διατροφή των αθλητών που επιθυμούν να διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα το ποσοστό λίπους στο σώμα τους.

5. Το κουάκερ (βρώμη). Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της βρώμης σε φυτικές ίνες, ο οργανισμός μας «καίει» περισσότερες θερμίδες για να γίνει η πέψη και η απορρόφηση της. Γενικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως (ρύζι, μακαρόνια ολικής αλέσεως, όσπρια, μαύρο ψωμί κ.α.) λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για να αφομοιωθούν από τον οργανισμό μας σε σχέση με τα επεξεργασμένα δημητριακά.

6. Το άπαχο γιαούρτι. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα βοηθούν στη μείωση σωματικού βάρους. Συγκεκριμένα η πρόσληψη 1200-1300mg ασβεστίου καθημερινά είχε σαν αποτέλεσμα σημαντικά μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε σχέση με άτομα που προσλάμβαναν μικρότερη ποσότητα ασβεστίου καθημερινά. Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητα του γιαουρτιού σε πρωτεΐνη αυξάνει το μεταβολισμό μας λόγω της διαδικασίας της πέψης, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω. Το γιαούρτι επιπλέον βοήθα στην ομαλή λειτουργία του εντέρου μας και έτσι αποτελεί μια άριστη τροφή για την αφύπνιση του μεταβολισμού μας.

7. Τα μήλα. Η υψηλή περιεκτικότητα του μήλου σε νερό αλλά και σε φυτικές ίνες είναι αυτά που συμβάλλουν στην αύξηση του μεταβολισμού μας μετά την κατανάλωση του. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση όταν καταναλωθεί και η φλούδα (για να γίνει αυτό χρειάζεται πρώτα καλό πλύσιμο με κρύο νερό). Τα φρούτα είναι πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες έτσι είναι απαραίτητα στη καθημερινή μας διατροφή για να κρατάμε σε υψηλά επίπεδα το μεταβολισμό μας, αρκεί να τα καταναλώνουμε τις σωστές ώρες.

8. Το σπανάκι. Η μεγάλη περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες είναι και πάλι αυτή που «επιταχύνει» το μεταβολισμό. Γενικά, η συχνή κατανάλωση σαλάτας φτιαγμένη από ωμά λαχανικά μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό μας γιατί ο οργανισμός «καίει» περισσότερες θερμίδες στην προσπάθεια του να μεταβολίσει τα ωμα λαχανικά σε σχέση με τα βρασμένα ή σοταρισμένα, λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες. Έτσι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο, το μαρούλι, τα λαχανικά Βρυξελλών, το μπρόκολο αλλά και τα καρότα αποτελούν ιδανική επιλογή για την ενίσχυση του μεταβολισμού μας.

9. Ο σολομός. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα που υπάρχουν στα λιπαρά ψάρια μπορούν να αυξήσουν το μεταβολισμό, γιατί αυξάνουν τα επίπεδα των ενζύμων που συμμετέχουν στο καταβολισμό του λίπους ενώ ταυτόχρονα μειώνουν αυτά που ενισχύουν την αποθήκευση του λίπους στο σώμα μας. Έτσι, η διατροφή πλούσια σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος, η ρέγκα, οι σαρδέλες, η πέστροφα, το σκουμπρί, μας εξασφαλίζει εκτός από υγεία και καλό μεταβολισμό. Αντίστοιχα, υπάρχουν ανάλογες μελέτες που δείχνουν πως η σοβαρή έλλειψη απαραίτητων λιπαρών οξέων συνδέεται με την πάχυνση και άλλες παθήσεις.

10. Οι καυτερές πιπεριές. Η καψακαϊνη είναι μια ουσία που υπάρχει στις καυτερές πιπεριές και ευθύνεται για την αίσθηση καύσου που νιώθουμε όταν τις τρώμε. Η ουσία αυτή μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό μας καθώς ενισχύει τη θερμογένεση και αυξάνει το καρδιακό μας ρυθμό με αποτέλεσμα να καίγονται περισσότερες θερμίδες από τον οργανισμό μας. Εάν δεν σας προκαλεί στομαχικές διαταραχές και αντέχετε το κάψιμο, τότε είναι ένας καλός τρόπος να «σπρώξετε» το μεταβολισμό σας.

Σχετικά Άρθρα