Skip to content

11η Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας

Η παχυσαρκία, δηλαδή η πάθηση που προκαλείται από την υπερβολική εναπόθεση σωματικού λίπους στο ανθρώπινο σώμα, αποτελεί σημείο αναφοράς και μελέτης για το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας περισσότερο από ποτέ. Μια πάθηση υπεύθυνη για την επιδείνωση ή/και την αύξηση άλλων ασθενειών όπως υπέρταση, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, υπνική άπνοια, σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, έμφραγμα του μυοκαρδίου, κατάθλιψη, ουρική αρθρίτιδα, υπερχοληστεριναιμία κτλ.

Παρότι θα περίμενε κανείς, ένεκα της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, η μείωση της ποσότητας του φαγητού να οδηγήσει και σε μείωση του σωματικού βάρους, δυστυχώς συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Από το 2010 κι εντεύθεν οι συμπολίτες μας τρώνε μεν λιγότερο, αλλά η ποιότητα του φαγητού είναι υποβαθμισμένη, βασίζεται σε πολλά λιπαρά (κυρίως κορεσμένα και trans), απλούς υδατάνθρακες (βασικά ζάχαρη για ταχύτερο κορεσμό) και αρκετό αλάτι ενώ η σωματική δραστηριότητα (ιδιαίτερα στις περιοχές πλην Αττικής) είναι από ισχνή έως μηδενική.

Συγκεκριμένα σε αυτή την εξαετία το ποσοστό παχυσαρκίας στην Ελλάδα αυξήθηκε σημαντικά. Ενώ το 2011, σύμφωνα με έρευνα ανάμεσα στην ΕΙΕΠ (Ελληνική Ιατρική Εταιρία Παχυσαρκίας) και το ΑΤΕΙ (Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα) Θεσ/νίκης, βρέθηκαν παχύσαρκα 23,9% των αγοριών και 18,6% των κοριτσιών, τα αποτελέσματα έρευνας για το 2014 δείχνουν ότι το ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας εκτοξεύθηκε στο 44%. Ανατρέχοντας σε παλαιότερη έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, το ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών πήγε από το 1997 που ήταν στο 19,5% στο 26% το 2009! Οι προβλέψεις του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) για το μέλλον είναι αρκετά ζοφερές μια και το ποσοστό της παχυσαρκίας στην Ελλάδα στους ενήλικες από το 20% που ήταν το 2010 θα πάει στο 40% μέχρι το 2030!

Η οικονομική κρίση ειδικά για τα παιδιά αποτελεί λόγο έμμεσης και άμεσης πρόσληψης κιλών. Οι γονείς-τόσο στις αστικές όσο και στις αγροτικές περιοχές της χώρας μας-μπροστά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά δεν προσέχουν, παραμελούν την καθημερινή διατροφή των παιδιών τους (είτε δεν τρώνε μαζί, είτε τα παιδιά τρώνε με τους παππούδες τους, είτε παραγγέλνουν συχνά από fast food, είτε δεν έχουν την γνώση να εξηγήσουν για ποιο λόγο το παιδί πρέπει να τρώει πιο υγιεινά κοκ) ενώ δεν ενισχύουν την ενασχόλησή τους με κάποια αθλητική δραστηριότητα κάτι που συνδυαστικά οδηγεί μοιραία στην εμφάνιση της παχυσαρκίας. Στην παιδική ηλικία, τόσο η παχυσαρκία αποτελεί μείζον ζήτημα (και για το λόγο ότι παχύσαρκο παιδί και μετέπειτα παχύσαρκος έφηβος σημαίνει με 80% πιθανότητα παχύσαρκος ενήλικας) για λόγους υγείας (σακχαρώδης διαβήτης, σκλήρυνση κατά πλάκας) και για ψυχολογικούς (κατάθλιψη). Κρίμα, ανεύθυνο και άδικο να καταδικάσουμε ένα παιδί με τόσο σοβαρές και εκφυλιστικές ασθένειες για την υπόλοιπη ζωή του…

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της Παχυσαρκίας, η Taste and Diet, μια εταιρία με πορεία μεγαλύτερη των 21 χρόνων στο χώρο της υγιεινής διατροφής και αδυνατίσματος, έρχεται να υπενθυμίσει την αναγκαιότητα για διατήρηση ενός σταθερού και φυσιολογικού σωματικού βάρους τόσο στους ενήλικες όσο-περισσότερο-στα παιδιά. Παρέχοντας ειδικές σειρές μενού-στα οποία δίνεται βαρύτητα τόσο στην αυξημένη θρεπτική τους αξία όσο και στη γεύση-ουσιαστικά απαλάσσει τον γονιό από το καθημερινό ειδικό μαγείρεμα για ένα υπέρβαρο ή παχύσαρκο παιδί με τη διαιτολογική παρακολούθηση να αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας. Τα μενού αυτά βασίζονται στο πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής, φαγητά σχεδιασμένα έτσι ώστε να καλύπτουν πλήρως τις αυξημένες μεταβολικές ανάγκες ενός παιδιού κι ενός έφηβου με στόχο τη βελτίωση όλων των δεικτών της υγείας του.

Λεοντίου Κωνσταντίνος
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc

Σχετικά Άρθρα